Verlichte Optocht — Uitslag

Tekst: Willem van Trui, Foto’s: Martin Zwakenberg

We hebben er een paar jaar op moeten wachten, maar eindelijk kan het carnavalsfeest weer gevierd worden zoals vóór Corona. Een prachtige zaterdagoptocht, de hoofdprijzen zondag in Raalte opgehaald, een paar avonden een volle residentie en vlak voor de dweil de verlichte optocht.

Het was dinsdagmiddag al onrustig in het dorp. Verkeersregelaars vatten post om de grote verlichte wagens richting het startpunt, het sportpark, te dirigeren. Moest eerder de N348 tijdelijk afgezet worden, tegenwoordig kan de stoet via de stoplichten van Noord met een beetje begrip van de medeweggebruikers voor de langzame gang veilig naar de overkant schuifelen. Ik heb nog even een blik geworpen bij de laatste voorbereidingen bij de Paria’s en mocht ook even IN de wagen kijken: een wirwar aan stekkendozen, elektriciteitsdraden, relaistjes, PLCeetjes en de wereld aan drukcylinders, die de verschillende draaiende delen moeten aansturen. Wat neem ik mijn hoed diep af voor deze jeugd, die het met elkaar ieder jaar maar weer fikst, dat wij een prachtige optocht voorgeschoteld krijgen. CHAPEAU.

Rond zeven uur stroomde het publiek in grote getale richting het kroonplein, waar het al gauw zeven acht rijen dik stond. Onder hen ook onze burgemeester Erika, die al vroeg in het dorp gespot was, en wethouder Ruud van Leeuwen.

Klokslag half acht ging de straatverlichting uit en kon de hele karavaan door de dorpsstraat in beweging komen. Iedereen kon zich vergapen aan de knotsen van wagens, die compleet verlicht waren en waarbij de verschillende onderdelen computergestuurd aan en uit gingen. De nodige energie wordt geleverd door een aantal grote dieselaggregaten. Door een technisch storing liep de optocht stagnatie op. 1 wagen had problemen met de hydrauliek, wie het was zeg ik nie, en kon even niet verder met het gevolg. dat de rest ook een sur place moest maken. Het deerde de vele dansgroepen niet. Zij etaleerden onverdroten hun ingestudeerde pasjes.

Met een half uur vertraging bereikten toch alle deelnemers de Ellenbroeksbrug, konden de weg vervolgen door de “Ommer Nieuwbouw” en kon weer aansluiten bij de voorhoede. Zo kregen de fotografen, die post gevat hadden langs het kanaal, toch nog een mooi gekleurd lint over de hele Kerkstraat met de weerspiegeling in het kanaal. Onze fotograaf zal ongetwijfeld ook ergens aan de oever van het kanaal gelegen hebben.

Dit evenement is met geen pen te beschrijven. Echt sprookjesachtig, fenomenaal en ga zo maar door. Je moet het gewoon gezien hebben. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Wat zijn we trots op onze jeugd, die het ieder jaar weer flikt en de optocht naar een steeds hoger niveau tilt. En morgen…… breken ze de wagen gewoon weer af en beginnen ze weer met ideeën te produceren voor de volgende editie. De vele collectanten hebben wel aardig wat geld opgehaald, maar het zal bij lange na niet de kosten dekken. Maar mocht u geen ene rooie cent op zak gehad hebben dan kunt altijd via de QR-code een bijdrage overmaken, want u wilt volgend jaar ook weer een mooie optocht zien? (Het kan trouwens ook via de link op facebook van de Sprokkelaars)

Uitslag wagens: 1. De Paria’s, 2 Brasil, 3 Simpel

Uitslag loopgroepen:1. Simpel, 2 Brasil, 3 ‘t Giet Vedan

punten jury 2023 wagens

totaal punten jury 2023 wagens

punten jury 2023 loopgroepen

totaal jury loopgroepen 2023