DE VERENIGING

CARNAVALS VERENIGING DE SPROKKELAARS

Sinds 1962 is carnavalsvereniging de Sprokkelaars een begrip in Lemelerveld en omgeving.

Ontstaan als een kleine club is de vereniging in de afgelopen jaren groter en groter geworden met steeds meer activiteiten.

Direct na de carnaval begint het nieuwe seizoen al, muziekbands moeten worden gecontracteerd voor het volgende jaar en het thema moet worden bedacht. Van hieruit kunnen de verschillende commissies weer aan het werk voor het komende jaar.

1962 is dus het jaar waarin de carnavals is opgericht door de heren Jo Kogelman, Gait Vrolijken, Henk Jansen en Jo Tielbeke.

Vandaag de dag is het een krachtige organisatie met ruim 30 vrijwilligers, die jaarlijks diverse activiteiten organiseert en indien gewenst assisteert bij evenementen van andere verenigingen en organisaties.

De oprichters van weleer zullen destijds niet gedroomd hebben van het feit dat het carnaval zo een prominente plek in het dorp Lemelerveld zou verwerven.

Naast de vier dagen feest met carnaval in ons Sprokkeldorp beleven vele honderden mensen, jong en oud in de maanden voorafgaand aan het carnaval veel plezier aan het bouwen van een wagen of bij het bedenken van een carnavaleske creatie.

Bestuur

Het bestuur zorgt voor de algehele leiding en heeft de contacten met de Horeca en de buurtverenigingen. Voorzitter is thans Jort Krisman. Overige bestuursleden zijn Kim Schrijver (secretaresse), Marco Veltmaat (penningmeester), Ronnie Duteweerd, Arno Hoonhorst, Robert Valk  (Voor vragen aan het bestuur kunt u mailen naar bestuur@sprokkelaars.nl)

Galacommissie

De start van het officiële carnaval is voor de carnavalsvierders in Sprokkeldorp de Gala avond. De Galacommissie vult de gala avond met artiesten, het aftreden van de oude en de opkomst van de nieuwe Prins.

Optocht  en Verlichte Optocht

Voor de jaarlijkse optocht op zaterdag en de verlichte optocht op dinsdagavond regelt de optochtcommissie vergunningen, muziekkorpsen, juryleden en roept natuurlijk iedereen op om mee te doen aan deze optochten. De verlichte optochtcommissie zorgt daarnaast voor een stuk assistentie naar de wagenbouwers en voor sponsering van de verlichte optocht.

Kinder en Tienercarnaval

Kinder en tienercarnaval worden door verschillende commissies voorbereidt om zo voor deze doelgroepen een eigen carnavalsfeest te vieren. De Kindercarnaval heeft sinds jaar en dag een eigen kinderprins en raad van elf en een eigen kindermiddag op de maandagmiddag. Sinds jaren is er ook voor deze groep een heuse Gala middag.

Bouwcommissie

Het bouwen van de burcht rond Residentie Reimink en het plaatsen van de aankondigingborden is een taak van de bouwcommissie. Verder regelen ze alle andere technische zaken, Zo worden elk jaar weer nieuwe ideeen ontwikkeld en uitgevoerd. Van licht in de zaal tot alle andere zaken buiten in het dorp.

Publiciteitscommissie

De publiciteitscommissie draagt zorg voor de carnavalskrant en alle persberichten en posters om het carnaval onder de aandacht te krijgen. Tegenwoordig is social media een belangrijk onderdeel geworden van communiceren en publiceren. Daarbij zijn de vele sponsors en adverteerders van groot belang, waarvoor de carnavals vereniging ze op deze plaats ook hartelijk wil bedanken voor het support.

Prins

De grootste vraag en het grootste geheim is altijd: Wie wordt de nieuwe Prins. Maanden lang speculeren carnavalsvierders binnen en buiten de vereniging over mogelijke kandidaten voor deze eervolle positie binnen de het carnavalsfeest. Sinds jaren zijn de 2 Prinsen van de afgelopen 2 jaar verantwoordelijk voor het aanbrengen van de Prins. Vanuit hun eigen ervaring als Prins kunnen zij op die manier de nieuwe Prins bijstaan in deze leuke, maar zware taak.

En zo zijn er nog vele commissies en verdelingen van taken om elk jaar een mooi carnaval voor Lemelerveld te organiseren. Samen met inmiddels zo’n 45 leden doen we dat elk jaar met een grote inzet en veel plezier.