Een geslaagd weekend carnaval in Mei

Zo ziet carnaval in mei er uit: Lemelerveld deed het!

Het was voor menigeen een vreemde gewaarwording: carnaval vieren in mei, met zonnig weer en aangename temperaturen. Hoewel de traditionele grote optocht in Lemelerveld wat kleiner dan gebruikelijk was, was de feestvreugde er niet minder om.

Hans Keesmaat 21-05-22, 18:39 Laatste update: 22-05-22, 16:52 Bron de Stentor

,,Na twee jaar op z’n gat, gaat ook het circus weer op pad.’’ Die kreet achterop de wagen van bouwgroep De Paria’s illustreerde zaterdag misschien nog wel het beste de heersende stemming. Want nadat de Lemelerveldse carnavalsvereniging De Sprokkelaars de gebruikelijke grote optocht in februari 2021 én 2022 moest afblazen, werd deze verplaatst naar mei. Met het 55-jarig bestaan van de Sökkestoppers uit Heino als aanleiding presenteerden ook Lemelerveld en Raalte afgelopen weekend een feestelijk programma.

Een beetje onwezenlijk bleef het wel. Niet voor niets geldt het carnaval van 2022 als een soort overgangsjaar. Vooral voor de negen wagenbouwploegen, die collectief besloten om slechts met één voertuig door de straten van Lemelerveld te paraderen. 

,,Het enige voordeel is het weer”, zegt Len Sibelt, voorzitter van bouwgroep Brasil. ,,Verder was het alleen maar lastig vanwege de korte voorbereidingstijd en de ‘gebroken’ weken van de afgelopen tijd. Onze plannen voor 2021 hadden we al doorgeschoven naar 2022, totdat duidelijk werd dat deze editie later zou plaatsvinden en kleiner van opzet zou worden. We hebben de grote praalwagen waar we mee wilden uitpakken in de stalling gezet voor 2023. Voor deze editie zijn we helemaal opnieuw begonnen.”

Coronaverwijzing

Brasil viel daarvoor terug op het thema van 2007: ‘besmet met carnaval’ werd nu ‘nog steeds besmet met carnaval’, uiteraard met een knipoog naar de actualiteit. De ruim veertig man tellende bouwploeg kwam wekelijks drie avonden plus de zaterdagen in actie om vorm te geven aan een rijdende vaccinatie-locatie, inclusief oplopende koortsthermometer.

Ook De Paria’s schoven hun aanvankelijke plan door en begonnen opnieuw, met het circus als thema. ,,We hebben vanaf februari elke woensdag- en vrijdagavond plus de zaterdag eraan besteed”, zegt Leon Kleverkamp. ,,Het ging nét, al moesten we op het laatst wel wat harder doorwerken. Bijkomend probleem was dat er minder apparatuur en aggregaten verkrijgbaar waren, omdat ook alle festivals weer op gang komen. Gelukkig hebben we onze eigen geluidsinstallatie.”

,,Het enige voordeel is het weer”, zegt ook Patrick Bouwmeester, alias Pé van ’t Café. De Prins Carnaval van 2020 en uitbater van café ‘t Hoekje ging zaterdagavond opnieuw voorop, omdat De Sprokkelaars deze jaargang als een soort tussenjaar zien. ,,De beleving is toch anders, met name voor de wagenbouwers”, zegt hij. ,,Het bouwen is hun manier om gezellig samen met elkaar de wintermaanden door te komen. Aan de andere kant: de carnavalsavonden van dit weekend waren – net als altijd – in een mum van tijd uitverkocht. Feest vieren doen we dus toch wel.”